VOOP Türkiye

C Vitamini Nedir? C Vitamini Faydaları Nelerdir? Günlük C Vitamini Kullanımı Ne Kadar Olmalı? C Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

 

C Vitamini Nedir?

Askorbik asit olarak da adlandırılan C vitamini, insan vücudunda çok önemli görevleri bulunan bir besin ögesidir. Suda çözünen vitamin türleri arasında yer alan askorbik asit vücut tarafından üretilemediğinden gereksinimin tamamı besinlerden alınmalıdır.  Vücutta iyileşmeyi sağlayan bir protein olan kolajen sentezinde görev alan C vitamini yaraların iyileşmesi ile kıkırdak, kemik ve dişlerin onarımını sağlar, sağlıklarını korumaya yardımcı olur. Bunların haricinde de insan vücudundaki pek çok biyolojik fonksiyonun yerine getirilmesine katkı sağlayan C vitamini, antioksidan özelliğe sahiptir.

C Vitamini Faydaları Nelerdir ?

Kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır

Antioksidan besinler vücudun doğal savunma mekanizmasını güçlendirerek kronik hastalıkların oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Önemli bir antioksidan olan C vitamini, serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırarak oksidatif stresi azaltır. Bu özelliği sayesinde kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalığa karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Buna ek olarak C vitamininin tansiyonu düşürücü etki sağladığını gösteren çalışmalar mevcuttur. C vitamininin tansiyonu düşürücü özelliğini kanı kalpten taşıyan damarların gevşemesine yardımcı olması sayesinde kazandığını gösteren bazı bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Kan lipidlerini dengeler

Yapılan bazı bilimsel çalışmalar C vitamininin yüksek kolesterol ve trigliserid düzeylerinin dengelenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu özelliği sayesinde C vitamini alımının yeterli olmasının kalp hastalıklarına yakalanma olasılığını önemli bir oranda düşürdüğü bilinmektedir.

Gut ataklarını önler

Gut hastalığı, eklemlerde ürik asit kristallerinin birikimine neden olarak ciddi ağrıları, şişlikleri ve iltihaplanmaları beraberinde getiren bir sağlık sorunudur. C vitamini, kandaki ürik asit düzeyini azaltarak gut ataklarını önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda C vitamini, gut hastalığının gelişim riskini de önemli ölçüde azaltır.

Demir emilimini arttırır

C vitamini, besinlerle alınan demirin bağırsaklarda daha yüksek oranda emilebilmesini sağlayan asidik ortamı oluşturur. Bu sayede demir emilimini arttırarak kansızlığı önler. C vitamininin bu özelliğinden en iyi şekilde yararlanabilmek için demir içeriği yüksek olan et, tavuk, balık ve kuru baklagillerin C vitamini içeriği yüksek olan taze salata ve limon gibi besinlerle bir arada tüketilmesinde fayda vardır.

Bilişsel fonksiyonları güçlendirir:

C vitamini, yaşlanmaya bağlı olarak sıklıkla görülen demans (unutkanlık) sorunu ile mücadele eden bir besin ögesidir. Yapılan çalışmalara bakıldığında C vitamininin merkezi sinir sisteminin yakınında oksidasyon ve inflamasyonu önleyerek düşünme yeteneğini ve hafızayı güçlendirdiği, demansı önlediği görülmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

C vitamini, vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olan lenfositler ve fagositler olarak da bilinen beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik etmeye yardımcı olur. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı önemli bir koruma sağlar.

Günlük C Vitamini Kullanımı Ne Kadar Olmalı?

C Vitamini ortalama günlük alımı 75 – 90 mg’dır.

Kadınlar için önerilen C vitamini alım miktarı 75 mg iken

Erkekler için önerilen C vitamini alım miktarı  ise 90 mg’dır.

Bu değerlerin daha fazla alınması korona virüs döneminde bağışıklık sistemini daha iyi koruyacağı belirtilmekte fakat aşırı derecede kullanılması yaşlanmaya ve oksitlenemeye sebebiyet verebilir. Kullanım dengesi doktor tavsiyesi ile iyi tutulması gerekmektedir.

C Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve daha birçok taze meyve,

Limon,

Kırmızı ve yeşil biber,

Domates,

Roka, maydanoz, marul gibi yeşillikler,

Taze kuşburnu, Brokoli, lahana, ıspanak gibi sebzeler C vitamininin önemli kaynakları arasında yer alır.

Gönder
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?