VOOP Türkiye

Çinko Nedir?

Covid-19 salgınından sonra adını sıkça duyduğumuz Çinko, vücudun üretemediği veya depolayamadığı bir elementtir ve vücut tarafından hücre üretiminde ve bağışıklık fonksiyonlarında kullanılır. Büyümenin, cinsel gelişimin ve üremenin de önemli bir parçası olduğu bilinmektedir. Bu mineral birçok yiyecek ile vücuda alınabileceği gibi takviyeler ile de desteklenebilir. Covid-19 tedavisinde ülkemizde hastalara çinko takviyeleri yapıldığı ve çinkonun hastalarda vücuttaki virüsün azalması için çinko alımı son derece önemli olduğu uzmanlar tarafından belirtilmekte.

 

Çinko’nun Faydaları Nelerdir?

 

Makula Dejenerasyonu (Sarı Nokta)

Halk arasında sarı nokta olarak bilinen makula dejenerasyonu, görme kaybına neden olan önemli bir hastalıktır. Genetik yatkınlık, sigara ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalığın en önemli nedenlerinden biri de çinko eksikliğidir.

Ergenlik ve sonrasında vücudun ihtiyacı olan çinkonun karşılanmaması, zaman içerisinde görme kaybına yol açabilmektedir. Gözün görme fonksiyonunun sağlıklı olarak devam etmesi için sağlıklı beslenme ve çinko alımı büyük bir öneme sahiptir.

 

Kronik yorgunluk

Kişinin kendini sürekli olarak yorgun ve halsiz hissetmesi çoğu zaman çalışma koşulları ve uyku düzensizlikleri ile bağdaştırılır. Ancak vücudun kendini yorgun hissetmesi, kimi zaman gerekli besin maddelerinin yeterince alınmaması nedeniyle de olabilir.

Bu minerallerin en önemlisi ise çinkodur ve vücuttaki değerleri düştüğünde kronik yorgunluğa neden olabilir. Vücut için enerji ve zindelik kazandıran çinkonun, gerekli olan günlük miktarının alınması çok önemlidir.

 

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Çinkonun eksikliği bağışıklık sistemini çok olumsuz etkileyebilmektedir. Bu durum immün sistemin vücudu yabancı ve zararlı etkenlerden korumasını engellemekte ve kişinin daha kolay hastalanmasına neden olmaktadır. Vücudun hastalıklara ve mikroplara karşı korunması için bu sistemin düzenli olarak çalışması şarttır. Hafif ve orta dereceli eksik ise makrofaj ve nötrofil işlemleri üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır.

 

Yara iyileşmesini hızlandırır

Cilt ve mukoza zarlarının korunmasında etkin bir rol alır. Kronik hastalıkları olan kişiler, düşük çinko seviyesine sahiptir. Bu kişilerde hastalıklara bağlı oluşan yaralar da çinko eksikliği nedeni ile daha hızlı gelişir.Yara iyileşmesini hızlandırdığı için yara tedavisine destek için takviye olarak önerilir.

 

İshalden korunmayı sağlar

Çinko eksikliği, çocuklarda ishal problemine neden olan enfeksiyonların artmasına neden olabilmektedir. Bağışıklık sistemini oluşturan fonksiyonların, çinkonun eksikliği ile azalması, özellikle çocuklarda ishale yol açmaktadır.

 

Çinko eksikliği saç dökülmesine neden olur

Kadın ve erkeklerde meydana gelen saç dökülmeleri, ergenlik ve yetişkinlik döneminde yaygın olarak görülebilmektedir. Yapılan araştırmalar, saç dökülmesinin ilk nedenini sağlıksız beslenme ve mineral eksikliği olduğunu göstermiştir. Çinko, saç köklerini güçlendiren çok önemli bir mineraldir. Her gün düzenli olarak tüketilen çinko içerikli besinler, beklenmeyen saç dökülmelerini azaltmakta ve engellemektedir.

 

Çinkonun cilt sağlığına etkisi

Çinkonun, dokuların yenilenmesi ve yaraların iyileşmesi üzerindeki etkileri ile cilt sağlığını koruyan önemli bir mineral olduğu bilinmektedir. Ciltte meydana gelen akne,sivilce, alerji ve yaralar, bu element ile azalmakta ve yok olmaktadır. Cilt problemlerini önlemek için sağlıklı beslenme büyük önem taşımaktadır. Beslenme içerisine eklenen kırmızı et, deniz ürünü ve sebzeler de cildin kendini koruması ve yenilemesini desteklemektedir.

Günlük Çinko Alımı Ne Kadar Olmalı?

Erkekler için 11 mg

Kadınlar için 8 mg

Bebek emziren kadınlar için ise 12 mg olarak önerilmektedir. Çinko içeren besin takviyeleri ile de günlük Çinko ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Çinko İçeren Besinler Nelerdir?

Süt ve süt ürünleri

Kırmızı et

Kümes hayvanları

Yengeç İstiridye ve ıstakoz gibi deniz mahsulleri

Fasulye

Fındık

Kepekli tahıllar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gönder
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?